Friday, August 7, 2009

Two days only

Regarding the job:

Hari pertama pergi untuk belajar dan semalam baru dia terangkan apa sebenarnya yang harus dilakukan. Tempat kerja adalah satu syarikat consultant yang melakukan urusniaga dalam bentuk pasaran kewangan antarabangsa under GB Trade. Jadi belajar pasal jatuh naik pasaran kewangan mata wang asing. Kerja berkaitan dengan menguruskan, do profit untuk akaun investor. Aku berminat bab belajar pasal pasaran ini. Quite interesting gak but the hardest part is to find the investor yang nak melabur at least 25 ribu. Mana nak cekau tu? Plus you don't have salary selagi tak dapat sorang investor. So dalam proses mencari investor tu, aku kena guna my own money. Okaylah, before kau nak orang melabur, kau kena melabur duit kau dulu. The thing is my money dah 'nipis' tau. Nak guna duit camne nya. And to find sorang investor bukan senang. Bukan senang orang nak bagi 25 ribu kan?

At first aku nak cuba je dulu tapi bila fikir masak2, aku lebih kepada tak nak sebab aku tak minat. Then tanya orang lain, mereka kata tak perlu kerja begitu. Susahkan je. Basic salary pun tak tahu. Better to find a job yang dah ada basic salary at 1st day you work.

Jadi, aku tak pergi kerja hari ini (pagi ini). Settle convocation first then carilah kerja apa pun. Kerja kat Save More depan ni pun orait gak. Haha.


**********

Today, first time aku drive alone ke office (not my office anymore). No problem dalam driving cuma cuma kan, aku lemah parking lah. Huhu. Susahnya nak masukkan kereta betul2 di tempat parking tu. Sudahlah seawal pagi cari orang nak tukar duit syiling untuk masuk tempat parking. Last2 jumpa gak pak guard kat situ. Dia bagi RM1 duit syiling. Thank you!! Dia pun tahu aku baru dapat lesen. Nampak sangat new learner ek?? Hehe. Dan dan kan, dah sampai rumah pun, ada masalah yang sama. Masalah nak parking jugak. Buat2 and the result is satu pasu bunga mama pecah, kereta calar sikit kat tepi belah kiri, dan kereta senget sikit. Huhu.

Sampai je kat rumah, relax2 jap fikir lagi lah nak kerja @ stop je. Pastu malas fikir, nak online tiba2 internet tak ada lak. Memang aku sebal betul. Lepas makan, tidur kejap bangun jam 11.40 pm tadi, tengok2 dah ada internet :) So blogging :)

Now aku tak boleh nak tidur. Tu lah, sapa suruh tidur tadi? Penat kerja, ngantok terus. Baru dua hari. Haha. Tapi aku kena paksa tidur gak sebab kejap lagi nak bangun sahur.

Tidur!! Tidur!!!

4 comments:

mr. hafis said...

sebal tu apa?

SiQaH said...

bila awk tanya br sy sedar yg sy silap eja..hehe
bukan sebal, tapi bebal..
bebal tu maksud geram, marah dan seangkatan dgnnya..hehe

chezzem said...

alah takpe siqah. slow slow uh. jgn rushing sangat. to find a job skang memang slow. apa kata ko part time jual cookies aku? hahahaha

SiQaH said...

hahaha..yola tu.nt kang cookies ko x jd jual sbb aku dah hbskan dulu..hehe