Wednesday, September 16, 2009

Cinta Syamir dan Dhuha


Semalam tidooo jam 2.30am semata2 nak habiskan baca novel ni.
Novel ni best jugak. Mengisahkan Syamir yang ego dan Nur Dhuha yang selalu jadi mangsa keegooan Syamir.

Bila baca novel ni, terfikir jugak. Ada ke lelaki yang ego sangat macam Syamir. Ego dia tahap melampau sampai tak nak mengaku yang dia mencintai Dhuha sebenarnya. Disebabkan dia ego dengan perasaaan dia sendiri, Syamir telah menyeksa Dhuha semata2 nak menutup hati dan cinta dia pada Dhuha. Aii tolonglah. If dah jatuh cinta tu, mengaku jela. Tak payahlah nak dera perasaan sendiri dan orang lain. Buat apa nak malu if kita jatuh cinta? Malah, kita patut bangga dengan diri kita sebab kita telah mencintai seseorang dengan sepenuh hati.

Satu lagi aku nak bercakap pasal watak Hazlela sebagai kawan Dhuha. Yang ni satu perangai yang aku sakit hati je baca. Percayalah kawan!! Tak salah kalau kita beri kawan kita peluang untuk menerangkan segala2nya pada kita sebelum kita buat conclusion kita sendiri. Jangan nak main serkap jarang je, dah serkap jarang pastu tak nak bagi peluang untuk kawan terangkan. If kita berkawan dengan seseorang, patut kita faham dia. If tak faham pun, try faham dengan cara biarkan dirinya menerangkan segala2nya yang kita confius selama ni. Jangan terus menghukum kawan begitu.

Haa nak cakap jugak. Bila last sekali, part Syamir nak memujuk Dhuha tu, perggghh aku pun berdebar2. Dah macam aku pulak yang Syamir pujuk ni. Bukan apa, sudah beranganlah lelaki dalam imaginasi aku berkata begitu. Haha

Serius. Kalau tak percaya, cuba korang baca. Mesti berdebar2 jugak. If tahap imaginasi korang macam aku lah :D


20 comments:

eked said...

adoii..bez giles siter neh..
cdey an...
neh novel kdua damya hana yg i bc u....
yg 1st i bc bicara hati...
heheh..
pah2 da xfollow aper novel dr dye..
huhu

Cutiesifa said...

mmg best..bila baca tu cam xnak benti..mula keje lain lmbt siap..hehe

yg ni novel ke3 i baca dr damya hanna..novel be4 ni yg dah baca ternyata cinta dan relaku menanti..best jugak both novel tu..

i nk cari bicara hati & sepi tanpa cinta pulak..ramai kata best je novel2 tu..damya pun de kuar novel baru, tajuk ilham hati..dlm list novel yg mahu dibeli gak ler gamaknya :)

[ N ] sham said...

xminat sgt novel ni, tp klu hasil nukilan Ramlee Awang Murshid mmg da best for me lah~
try la bace ok?

LuVidA^^ said...

ala...da lame gile x bace novel...
em..
tp kalau da stat, mmg x tdo mlm..nk abeskn cepat2..heh..
:)

eked said...

oh sepi tanpa cinta..
i pong da bc novel 2..
cover dye wane ijao lumut..
aduh..e2 pong bez..
tp citer dye lbey kuang ah..xde fmily ttp..
laz citer bwu tau ank spe..
mcm 2 ah..lbey kuang..
sme jeh an

ayunik said...

klu nk bce novel ni kna cr time relax sket. klu x 6t nk skip2. tp klu jalan cte bes x kisah pun klu x tdo mlm pun. insyaallah 6t klu de jmpe i bce gak novel ni

Cutiesifa said...

sham:

i pun baca novel karya RAM jugak..mmg best pun..kalau novel RAM lagi x sabar nak habiskan sbb jalan cter mmg sgt menarik..
sy baru baca 2 novel karya RAM, rahsia perindu & ungu karmila..
seram baca ungu karmila..

now nk baca trilogi bagaikan puteri pulak :) u mst dh baca kan..

Cutiesifa said...

Luvida:

haa tahu xpe..mmg pun..
kalau baca novel, berjaga tgh malam pun xpe..x ngantok terus..
tp kalau blaja..hihi

Cutiesifa said...

eked:

sama je jln cter eh..
cara olah mst lain kan..
nak try jugak baca yg tu..
dlm list novel yg kena beli n baca :)

Cutiesifa said...

ayunik:

demi novel, x kisah keje lain..hihi..
ok u trylah baca novel ni nanti okay :)

Ms.Independant said...

Dh lame xlayan nOvel centa!!!
Sejak keje ni, asek tertido je klo bace...
Tapi nOvel ni cam menarik je!!!huhuhuhu :P

Cutiesifa said...

Ms.Independant:

menarik frh.jalan cter lebih kurang sama dgn novel cinta lain, laki kaya sombong, pmpuan ayu miskin, tp cara damya ceritakan kisah tu yg jd lain..
if u free, trylah baca :)

fhad said...

wahhhh minat novel ek? selalu bli novel keluaran mane? alaf 21 ke?

Cutiesifa said...

haah..
alaf 21.
pnh sekali je beli keluaran creative..
u minat novel ke?

fitriah said...

suke bace novel ek? :)

Cutiesifa said...

suka sgt..
sentiasa ada novel yg nak dibaca :)

fhad said...

minat jugak.. act saye dulu amik Bhs Melayu kat UPM.. siap kene wat novel lagi.. heheh... now x sekerap dulu bace novel.. bz ngn keje..

Cutiesifa said...

teringin nak baca novel u..kisah cinta, motivasi ke? :)

payah laki nak suka baca novel ni..biasa baca pun x hbs 1 chapter dah t'tidooo..xpelah..nt u bsn mmg xde keje sgt, bacalah novel..sy suka ayat2 dalam novel..indah je :)

[Miss Eriqa] said...

nie ke novel damya hanne yg u mksdkan 2??
klu tjuk mmg xtau..
tp ble tgk cover novel..
hehehe...
dh bce la novel nie..
mmg best sgt novel nie..
hurm..
hope u paham dgn penjelasan ttg tjuk saat cinta bersemi..
mmg xterlintas akn sme dgn tjuk novel damya hanna..
neway..
tq again sbb concern..

Cutiesifa said...

its okay..i pun just bgth je sbb kebetulan ternampak pulak.i dah paham penjelasan mengenai tajuk saat cinta bersemi itu :)

waiting for ur novel :)