Sunday, March 14, 2010

That's it

Semalam, sabtu, 13 Mac 2010, sepatutnya aku pergi ke ujian mtest KPLI. Tapi aku tak pergi!! Pada mulanya aku nak pergi jugak, just try tapi sehari sebelum test baru aku tahu yang kena print tiket panggilan masuk untuk dibawa bersama semasa test itu. Nampak sangat aku tak minat sebab tak ambik tahu. Huhu.

Walaupun begitu, aku try untuk print tiket tu, tapi tak berjaya. Memandangkan esok nak pergi dan tak sempat nak print, aku terus decide yang aku tak nak pergi ujian mtest itu.

Seriously, sebenarnya, aku langsung tak berminat nak jadi seorang guru. Sangat tak berminat! Bila this thing happened, rasa lega sebab at least I've reason not to go for the test. Aku tahu profession guru nie bagus, kerja pun senang kata, cuti banyak, kerja setengah hari je, kerja government, pendek kata memang terjaminlah, tapi masalahnya aku tiada minat langsung!! Aku isi borang KPLI dulu pun sebab ayah & Along suruh.

Pada hari sabtu itu, when friends sms me and wish good luck, aku rasa bersalah jugak. Bersalah sebab mereka mendoakan kejayaan aku tapi aku tak pergi ujian mtest itu. Tapi aku kuatkan semangat, berkata dalam diri, yakin dengan diri, insyallah akan ada peluang pekerjaan di luar sana untuk aku. Amin.. What's the point kalau aku kerja dalam bidang yang aku tak minat? Buat tak sepenuh hati macam tu. Aku tak nak pergi kerja sebab terpaksa kerja & sebab nak duit je.

Maybe I will regret this decision in the future, whatever it is, I believe this is the right decision now.

I hope all can accept it. Memang mereka kata rugi tapi itulah aku.

Masih panjang perjalanan hidup ini...



4 comments:

teruterubuzu said...

siqah jadi seorang guru best..

nanti boleh panggil cikgu siqah..

Ms.Independant said...

ade org memang ske life mencabar sket.
takpe, asalkan u hepi!

:)

Cutiesifa said...

teruterubuzu:

maybe in the future..
tunggu terbuka hatiku ini :)

cikgu siqah!!menarik :p

Cutiesifa said...

Ms.Independant:

thank you farah :)

hope farah hepi jugak :)