Tuesday, September 8, 2009

Kuih..Kuih..

Dua jenis kuih telah ditambah ke dalam list kuih raya di rumah ini.


Tempeyek comel :D


Kuih gunting

Inilah yang aku buat dalam masa dua hari ni.
Aku tak tahu bape banyak kuih mama nak buat tahun ni.
Sekarang, buat kuih goreng2 dulu.
Nanti kuih bakar pulak. Yang penting, tat nenas.
Bila mama kata, esok kita buat kuih ini, lusa ini, aku on je.
Orang jobless macam aku ni memang terima je.
At least boleh jugak mengisi masa aku yang sangat lapang ni :)
Macam biasa, mama sediakan bahan2, ayah uli, aku canai dan goreng sampai siap.
If ada sorang lagi dalam rumah ni, tak tahu nak bagi kerja apa kat dia.
Emm tolong masukkan kuih dalam bekas, basuh membasuh, dan kemas dapur lah.
Banyak pulak kerjanya, kata tak tahu nak bagi kerja apa. Hehe


************************

Okay. Ini tiada kaitan dengan tajuk post ini ya.
Nak bagitahu :p
Aku minum susu sekarang.
Susu Dutch Lady chocolate.
Aku suka minum susu, tapi dah lama tak minum.
Lepas je aku sakit tulang belakang, tak boleh berdiri lama nanti sakit belakang jugak,
jadi Aliff kata maybe sebab aku dah lama tak minum susu kot.
So tulang aku jadi tak kuat.
Ekkkk???
Walaupun aku kurang mempercayainya, aku terus suruh ayah beli susu lepas Aliff kata camtu.
Aiiii apa Aliff cakap aku tetap buat walaupun aku rasa bukan sebab tu..
Aishhh..
Memang gf yang mendengar kata betul lah. Hehe

13 comments:

LIEZ. said...

waaargghh..
rajin seyh dyew wat kueh raye..

smangat raye ny..
da rase daa kemeriahan nyew..

alif itu pr0f ky0t0 enk..
hehehe..
i sukew susu ch0x jgk!!

Cutiesifa said...

rajin sgt..smpi x tahu dr mana dtg rajin tu :p

kyoto enk tu apa?
susu mmg best!!!
cpt kenyang dan pastu sakit perut nak g tandas ;)

ayunik said...

ucapkan tahniah pada ayah kamu sbb menjadi seorg yang rajin untuk isteri dan anak. selalu menolong didapur.. nice dad

Cutiesifa said...

akan disampaikan tahniah itu kpd ayah ku ;)
ayah mmg rajin..sanggup balik awal hari itu sbb nak tlg gentel siput..tp dah siap sbb anak dia wat besar2..hehe..

thanks :)

LuVidA^^ said...

huu..banyak nye kueh..tambah lagi..
kueh gunting...makcik tiap raye mst bwk balik..die pon wt sndri..
tempeyek xde...
kalau ade pon..kepek pisang :)

oooo...pakwe die name aliff ek..
:D

teruterubuzu said...

siqah..rajin betul..
tahniah..nak p beraya umah lah kalau macam ni..

Cutiesifa said...

kepek pisang i like too..hehe..atok buat sedap kepek pisang..so biasa balik kg ambik lah..

ni tahun 1st wat tempeyek..jadilah jugak kan..hehe

haah..nama pakwe kita aliff..
nama pakwe u ezad kan? :D

Cutiesifa said...

teruterubuzu:

time kasih..rajinlah sgt ni..haha
meh lah dtg umah raya ni.tgk rupa cam sedap je kuih2 kan, rasa tak tahu lagi..haha

cinta lea ixora said...

oooo.. macam tu rupenyer kuih gunting.... pnh tgk tp xth lak name die kuih gunting.. hehehe

Cutiesifa said...

ekk ixora x kenal?
1st time sy tgk ada org x kenal kuih gunting..hehe
ni mst kes ixora makan kuih moden je eh..hehe

cinta lea ixora said...

kuih gunting tu kuih traditional ke?? erk.. xth lak..huhu.. kt klantan mcm xde jer... kuih negeri mane tuh?

Cutiesifa said...

haah kuih tradisional..
ayah i kata kuih tu 'maybe' dr kedah..hehe..
kuih tu skrg org mana2 pun buat...
nama kuih gunting sbb dulu org buat kuih tu kena canai dan kena gunting.
skrg ni je dah pakai mesin, siap gunting terus..
senang keje :)

kuih ni sodapp tuk dimakan smbl tgk tv..cepat je hbs nanti..hehe

armouris said...

info tentang tulang belakang kat sini - Masalah Cakera Tulang Belakang