Sunday, September 6, 2009

Sudah start

Apa yang start ek??
Nak raya ni, start buat kuihlah weyyy.

Kuih pertama yang dibuat adalah:

Maruku

Ayah uli dan goreng maruku. Mama sediakan tepung sebelum goreng.
Aku buat apa?
Jangan ingat aku duduk saja ye.
Aku kena goreng kacang. Goreng kacang tanpa minyak tu sampai rasa nak tercabut tangan aku. Lenguh2 tangan sebab kena kacau dan kaki sebab berdiri lama nooo.
Aii kenapalah diciptakan kuih yang dibuat dari kacang seperti biskut kacang dan mazola?
Dahlah aku tak minat makanan yang berunsurkan kacang ni.

Dan dah dekat nak siap goreng, baru ayah teringat yang oven ada satu benda (aku tak sure nak describe tu sebagai apa) yang boleh goreng kacang jugak.
Ia akan berputar sendiri. Dalam erti kata lain, tak ada lenguh tangan lah.
Jadi, pengajarannya:
Tahun depan pastikan ingat akan kewujudan benda itu okay.
Tak ada lah nak mengomel lenguh lepas goreng kacang..


Okaylah.
Nak tidooo.
Esok bangun sahur semua orang.
Good Nite :)

8 comments:

teruterubuzu said...

wah..tahniah2..
bukan senang nak buat kuih ni..

ayunik said...

bes nyer maruku.. x prnh bt pn b4 ni beli jer

MissXyanne said...

td da komen, tp tibe2 line putus. ntah ade ke x komen td.
haishs.
bestnye da buat kuih raye!!!
i ta suke goreng kacang jugak.
penat giler....

p.s. sad thn ni xblk awal. xleh buat kuih raye dgn mama. hiks

Cutiesifa said...

teruterubuzu:

time kasih..haha..cam siqah pulak yg buat..akan dismpikan tahniah itu kpd ayah dan mama ku..hehe..

tgk senang je buat.cuma tang nak tekan nak goreng yg payah..kena ada daya yg kuat..thats why ayah ada terlibat dlm pmbuatan kuih ni..hehe

Cutiesifa said...

ayunik:

umah i mmg tiap tahun buat maruku..fav tu..if umah u dekat boleh tempah kat i je..hehe

Cutiesifa said...

MissXyanne:

xde pun komen td..

penatkan goreng kacang..tak suka betul..lama gler nak tunggu masak tu..aishhh..

nanye kan, i pun baru tahun ni stat buat kuih raya dgn mama..dah hbs blaja ni, keje wat kuih raya lah pulak..

u jgn sedih2 k..yg penting u balik raya..time raya pun boleh wat kuih raya :)

MissXyanne said...

family kitorg slalu hr raya kedua pergi beli bj raya. my dad ckp, beli time raye br name dia 'bj raya'. kalau tak, jd bj pose. kahkahkah.
so kuih raya kne buat time raye la br name dia kuih raya?
hihi

Cutiesifa said...

hahaha..lawaklah ur dad..dah tu raya pertama u pakai baju apa?x pnh dgr lagi cter cmnie..hehe

haa betul2..if camtu u pun bolehlah buat kuih raya dgn ur mum nanti..i ni dah kategori buat kuih pose lah ni..hahaha